.

.

вторник, 18 септември 2012 г.

Френски сладкиш с круши

Рецептата на това изкушение е качила natalyna тук !
Преди два дни една приятелка ми донесе круши.Веднага ми мина мисълта за някой десерт,но мъжо каза да не му хабя крушите smile3534
в крайна сметка резултата е налице!!! smile3503



         Френски сладкиш с круши
 





продукти

4 круши (от по-меките сортове е по-добре)
150 г. брашно
100 г. захар
2 яйца
100 мл прясно мляко
3 с.л. олио
1/2 бакпулвер ( и цял да сложите няма да сгрешите)
щипка сол



за заливката

80 г масло
1 яйце
3 с.л. захар


за карамелената заливка на танита
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч масло
1/4 ч.ч течна сметана



начин на приготвяне

Пуснете фурната да се загрява на 180°C при обикновена фурна или  160°C при фурна с вентилатор.

Махнете семките на крушите, обелете ги и ги нарежете на филийки.

С миксер разбийте двете яйца с щипка сол и прибавяйте по малко захарта. Бийте до побеляване и утрояване обема на сместа. Отделно смесете брашното с бакпулвера и прибавете към яйцата. Най-накрая по малко прибавяйте и млякото смесено с олиото.
Пригответе си форма за торта или малка тавичка и изрежете за дъното кръг от хартия за печене(за по-лесното отлепяне от дъното). Страните на формата намажете с масло.
Изсипете половината тесто във формата и разстелете добре. 
Наредете нарязаните круши, така, че да се запълни формата и залейте отгоре с останалото тесто. Сложете във фурната и печете 30 мин на показаните по-горе градуси.
Към края на печенето си направете заливката:
Оставете маслото да се разтопи на много слаб котлон, прибавете към него захарта и разбитото яйце и при непрестанно бъркане с тел оставете захарта да се разтопи напълно(целта не е карамелизация ) - получава се нещо като жълт сироп.(внимавайте с температурата,на мен ми се пресече яйцето)
След като изминат 30 мин. от запичането на сладкиша, извадете го, залейте го със заливката и леко надупчете с вилица, шишче или нож на няколко места за да попие заливката по-добре. Отново го върнете във фурната и печете още 20 мин.
Накрая го извадете и оставете да изстине във формата. 



Поръсете с пудра захар или поднасяйте полят с карамел!

приготвяне на карамелената заливка 

Карамелизира се захарта, прибавя се маслото и сметаната, бърка се докато всичко заври и стане еднородна смес. Оставя се да изстине и да се сгъсти  и се залива.Може да залеете само парчето,което ще сервирате или целият сладкиш като мен 





                                Да ви е сладко

29 коментара:

  1. Изглежда неустоимо!
    Чудесно предложение за сезона.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Тази заливка е тотален разкош, навярно много отива на крушовия сладкиш:)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да супер е,до сега два пъти бях пробвала да правя,но все не се получаваше,добре че попаднах на рецептата !
      Благодаря ти и хубав следобед

      Изтриване
  3. Колко изкушаващи са всички снимкииии....
    Чудесно и интересно предложение!
    Прегръдки Мимс*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Кате!
      Хапнахме го с голямо удоволствие,пак ще направя!!!
      прегръдки мила

      Изтриване
  4. Мири, .... крушире са ми любимите плодове, а.... твоя френски сладкиш..... изглежда страхотно! Прекрасна кулинарка си! Толкова е апетитен с тази заливка, че... започвам да прегрлъщам .... като за световно!!! Благодаря ти за прекрасната идея!!!! Сърдечни поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Бени!
      Всяка похвала от твоята уста е комплимент!
      Прегръдки и прекрасна вечер мила

      Изтриване
  5. Заливката е страхотна, а в комбинация с разтапящите се круши
    е неустоимо!
    Чудесен сладкиш, Мария!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. :):):) Да не му хабиш крушите, а:):):) Миме, голям майтап:) Аз лично ще ти набера круши, за да ги изхабиш:). Страхотен сладкиш, неустоим просто!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате,той обожава круши,за първи път от както сме заедно(21 години) го виждам да яде толкова много круши :)))
    Но и сладкиша много му хареса!
    Много си ми далече Катенце !
    Прегръдки и спокойна нощ

    ОтговорИзтриване
  8. Ммм, премляс-премляс!!!!
    Марийче, продължавай да хабиш круши;)
    Много добър десерт си направила;)
    Подравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха!Свършиха,Мъхче,свършиха!Иначе има още рецепти !
      прегръдки и хубава сряда

      Изтриване
  9. Мария, много сочен и апетитен сладкиш си направила! Харесва ми и комбинацията с карамелената заливка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Влюбих се от пръв поглед в твоя сладкиш,Мария!
    Невероятната заливка и аромата на круши прави сладкиша неустоим!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти ,Мира!
      макар да не съм любител на крушите ,сладкиша много ми допадна!
      поздрави и хубав ден

      Изтриване
  11. Миме,правила съм го отдавна и знам колко е вкусен наистина.
    Само че доколкото си спомням маслото се разтапя,в него се разбърква захарта да се разтопи,оставя се това да изстине,добавя се яйцето,хубаво се разбива и се залива надупчения сладкиш.Така заливката се поема изцяло,а отгоре става някак гланциран.Важното е,че добре си изхабила част от крушите,със сигурност не е останала и трохичка,при това така сочно полят с карамелов сос!
    Пожелавам много усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. п.п. след заливането пак се пече де,както си го направила и ти.

      Изтриване
    2. аа мерси Роси,другият път така ще го направя,аз сложих маслото и захарта,но тя трудно се топеше,изчаках малко и добавих разбитото яйце,но явно съм избързала :))
      да страхотен е и соса,днес пак имам круши :)))
      хубава вечер мила и прегръдки

      Изтриване
  12. Мария страхотен е десерта, правих го и у дома беше подобаващо изяден :))). Благодаря ти мила, чудесна рецепта!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. При вида на този сладкиш направо се разтреперих - Неустоим, наистина!
    Това ще се пробва!
    ***
    Прекрасен блог! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти ,Боряна!
      Добре дошла в моята кухня ,надявам се да ти е приятно!
      Хубава вечер и приятни почивни дни

      Изтриване
  14. Извинявайте, ама не можах да разбера трябва ли да изстине и тогава да се залее със сиропа или вадя , заливам и пак продължавам с печенето?

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте!
    Заливате веднага като извадите от фурната и продължавате да печете!
    Хубав ден

    ОтговорИзтриване
  16. Извинявайте, ама не можах да разбера трябва ли да изстине и тогава да се залее със сиропа или вадя , заливам и пак продължавам с печенето?

    ОтговорИзтриване
  17. Отговорих на въпроса Ви по-рано през деня!
    Вадите от фурната,заливате както е горещ и отново прибирате във фурната докато се доизпече!
    Написала съм да се внимава с температурата при приготвянето на самата заливка!
    Хубава вечер

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...