.

.

четвъртък, 17 март 2016 г.

Козунак с локум

КОЗУНАК С ЛОКУМ





рецептата видях при Venet

500 г брашно
2 яйца
130 г захар
150 мл топло прясно мляко
1/2 кубче прясна мая "Виво"
1 с.л олио

локум
лимонова  кора,ванилия,кандирани портокалови корички

за намазване :
1 жълтък+1 к.л олио+2 ч.л прясно мляко

Аз замесвам тестото в машината за хляб,Ако Вие не разполагате или не ползвате може да видите подробните обяснения и снимки за месене на ръка на Veneta


Разбърквам леко яйцата и ги изсипвам в контейнера на машината,добавям захарта,лимоновата кора и ванилията.Разтварям маята в топлото мляко и я добавям към останалите продукти.Добавям половината брашно и включвам програмата за тесто (час и половина)
В процеса на месене добавям постепенно и останалото тесто като внимавам тестото да остане меко (колкото мекото на ухото).Последно добавям лъжицата олио.
Докато тестото втасва в машината си нарязвам локума на кубчета.
След като тестото втаса го вадя върху омазнен  плот и го разделям на 6 топки (от полученото тесто правя два козунака,вие решавате каква да е тяхната форма).
Всяка топка разтеглям с ръка и посипвам с локума,завивам на фитил и усуквам.От трите фитила оформям хлабава плитка,завивам на охлюв и слагам в кръгла форма застлана с хартия за печене.Така оформям и втория козунак.
Намазвам с сместа от жълтък+ олио+прясно мляко,поръсвам със захар (може да поръсите и с филирани бадеми) и оставям да втаса докато удвои обема си.
включвам фурната на 200 градуса и слагам козунака за около 10 минути,след това намалявам на 170 градуса.Ако има опасност да загори отгоре,покривам с хартия за печене или фолио.



Да Ви е сладко!









Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...